• Xcel Leisure Centre
  • Xcel Leisure Centre
  • Xcel Leisure Centre
  • Xcel Leisure Centre
  • Xcel Leisure Centre
  • Xcel Leisure Centre
  • Xcel Leisure Centre

Xcel Leisure Centre

5.000 sqm

UK

2008

Xcel is a new-build community facility and the flagship project of a council-led regeneration plan for the Canley area of Coventry.

The client is a charitable trust that provides a wide range of leisure activities to disadvantaged groups. The building has a high percentage of users with disabilities, so reflects best practice in inclusive design. Through events, exhibitions and canvassing, stakeholders and community groups were widely consulted at briefing stage. In addition to excellent accessibility, they prioritised sustainability, security and long-term maintenance.

The building is operational from 6am-10:30pm and has external pitches. Xcel has a strong, simple, rational plan. It is laid out over two floors. An emphasis on connectivity promotes an inclusive experience for users of all abilities. Accommodation comprises a range of general and specialist facilities, including a high-tech swimming pool with moveable floor. The lower level is split into wet and dry zones and has a 25m pool, health suite, changing village, creche and 4 court sports hall.

The upper level has fitness suites, studios, function rooms (that can be merged) and offices. A full-height atrium provides a visual link between floors and incorporates a ground floor cafe bar. There is a covered external terrace above.