• Prospekt Lenina
  • Prospekt Lenina
  • Prospekt Lenina
  • Prospekt Lenina
  • Prospekt Lenina
  • Prospekt Lenina
  • Prospekt Lenina
  • Prospekt Lenina

Prospekt Lenina

150.000 sqm

Russia

2013

Dyer was appointed to deliver the general design including exteriors and interiors for this exciting project with the aim of creating a ‘centre of retail excellence’. It was therefore crucial that this was reflected in the details of the building and Dyer’s attention to detail extended to the finishes of all guest facilities including; the washrooms, signage and interior landscaping.

This brand new shopping mall development of 148.000sqm GBA is located in strategically ideal location in the city of Nizhniy Novgorod. It is bordered by the streets of Druzhby, Entuziastov, Geroya Samochkina. The site boosts prime accessibility, which from retail perspective is a match made in heaven. Not only, our building will be highly visible from the main Prospect Lenina, but the natural ease of accessing it will only encourage people to visit, even if shopping wasn’t their prime goal for the day. The direct access from the metro is also a major advantage.

With the proposed building design we aimed to reflect on the diverse urban environment, which was a given characteristic of the unique site location within Nizhny Novgorod. We designed accordingly a colourful and complex exterior envelope based on strict set of rules and guidelines embedded deep in the design.  Some of the feature materials are always represented within framed settings while compelling to functionality.

Sharp lines and fragmented finishes were used to promote a sense of sophistication, creating the ideal backdrop for contemporary retail offer.  The framed composition gains depth and is accentuated as we approach the main facade and the entrance group. The interior lining of the frame is composed of various segments as if they were carved out with a chisel. This rich timber surface continues inside the building while washing away the strict boundary between exterior and interior environment.

Designed in partnership with a team of specialist lighting consultants, the centre’s design and lighting work in harmony to promote a warm and friendly environment to enhance the overall retail experience. A strong emphasis was made to introduce striking green surfaces in unusual locations within the sculptural gallery spaces.

The final design maximises natural light, while the careful use of dynamic randomly placed artificial light helps to create different moods and character throughout the centre. The full surface of the ceilings is open which gives lightness to the interiors, while creating dynamic movement within the space. Triangular roof light features create a strong connection with the exteriors while the overall costumer experience aimed achieve one of a kind retail setting in the city.