• IBIS Hotel
  • IBIS Hotel
  • IBIS Hotel
  • IBIS Hotel
  • IBIS Hotel

IBIS Hotel

15.000 sqm

Russia

2013

At 13 storeys, the new Ibis Budget Hotel will feature 247 bedrooms as well as restaurant & conference facilities. An office centre will also be planned within the complex, with the future possibility for turning it into a higher rated Budget hotel extension. The development will feature Terracotta cladding and full height windows. The fully glazed ground floor will give a visual connection to the bar & restaurant facilities within, providing street presence whilst acting to entice both hotel guests and passers-by.

City zoning constrained the building proportions. By accenting the facade with a combination of large dark and light gray terracotta panels and full height windows in alternating positions, the design elongates the structure and draws the eye skyward. The visual result is a building that appears to exceed its own physical dimensions, enhanced with a roof feature that runs vertically all the way down to the first floor culminating in a light canopy for the main entrance. This thirteen-story hotel creates a dynamic new presence along the city square either arriving from the train station or driving along Sharapovskiy road.

The building incorporates two very different elevational languages, which relate directly to the surrounding context. Dyer’s objective was to achieve a design that would not compete with the surrounding environment, but rather enrich the developing new city centre with rhythm to create a landmark building in its own right. This has been achieved by using a playful pattern of terracotta-clad modules with a few colourful inserts in a staggered rhythm. The large glazed corner and projection of the roof feature with the canopy adds further interest. The rear elevations fronting the station have been designed as robust but still fine terracotta facades with regimented windows framed with dark grey metal frames. At street level the building features a tall glazed ground floor designed as sub-divisible commercial outlets. Internally the spaces are oriented around a central courtyard functioning as a lobby for the office centre with large glazed sky light.